Mijn kat is onzeker want … er is een baby op komst
Wat jouw kat denkt van de baby in jouw buik.
Natuurlijk hopen we allemaal dat onze lieveling eeuwig leeft. Dat hij of zij kan sterven of pijn heeft, daar willen we helemaal niet aan denken.
Toch zijn katten meester in het verbergen van pijn. Daarom moeten we extra alert zijn en over elk minuscuul teken nadenken. Ze kunnen het ons namelijk niet vertellen als ze pijn hebben of lijden, dus moeten ze het ons op een andere manier laten weten.
Onze huiskat is een prooidier. Dit betekent dat ze prooien vangt maar ook als prooi gevangen wordt.
Het gevolg daarvan is dat ze meester is in het wegstoppen van pijn. Een ziek of zwak dier valt immers sneller ten prooi dan een gezond dier. Dit zit nog steeds zo in haar genen.
Als baasje moet je dus dubbel alert zijn voor elke kleine verandering in gedrag, elk klein signaal, elk teken. De kat kan het je nl. niet zeggen dat ze pijn of ongemak heeft, ze kan het je enkel laten zien op haar manier.
Hieronder zal ik de 10 meest voorkomende aandoeningen bij de kat bespreken. Ze staan niet in volgorde van belangrijkheid.
Dit omvat aandoeningen zoals blaasontstekingen, urinewegstenen en urineweginfecties, die pijn bij het plassen en plasproblemen kunnen veroorzaken.
De hoofdreden (ong. 70% van de gevallen) van plassen naast de bak is een blaasontsteking!
Onophoudelijke stress kan bij jouw kat bv. blaastenen (struviet) veroorzaken. Merk je veranderingen in het plasgedrag van jouw kat, contacteer zeker jouw dierenarts.
Tijdens vachtbehandelingen zie ik vaker katten met ontstoken tandvlees en tandsteen, wat kan leiden tot pijn bij het eten en tandverlies. Ook de vachtverzorging heeft te lijden onder slechte tanden want jouw kat zal elk contact met de tanden natuurlijk vermijden.
Hoe merk ik dat? Omdat de mond van de kat onfris ruikt. Als ik dan nakijk zie ik vaak rood ontstoken tandvlees. Ruikt jouw kat uit de mond? Maak een afspraak bij de dierenarts.
QCHEFS tandpastavlokken verminderen 80% van de mondbacteriën. Zo verdwijnt de slechte adem en verminderen ontstekingen van het tandvlees. Het tandsteen komt los. De tanden zijn schoon. Als dessert om op te likken – ze zijn ook een natuurlijk voedingssupplement met belangrijke vitamines en mineralen voor de gezondheid. Verkrijgbaar in de webshop
Nierproblemen komen vaak voor bij oudere katten en kunnen leiden tot uitdroging, gewichtsverlies en nierfalen.
Deze diertjes hebben een aangepast dieet nodig en veel drinken natuurlijk. Hoe merk je dat jouw kat nierproblemen heeft?
Verminderde eetlust
Braken en misselijkheid
Slechte adem
Lethargie en zwakte
Slechte vachtconditie
Mondzweren en
Bloed in de urine
Braken is een veelvoorkomend symptoom, en sommige katten kunnen misselijkheid vertonen, wat zich uit in kwijlen of liplikken.
Hier denkt men direct aan een haarbal. Hoewel haarballen op zichzelf meestal normaal zijn, kunnen te veel haarballen problematisch worden. Als een kat herhaaldelijk haarballen braakt, kan dit duiden op overmatige vachtinname of een onderliggend gezondheidsprobleem. Te veel haarballen kunnen leiden tot verstoppingen in het spijsverteringsstelsel, wat gevaarlijk kan zijn.
Ook hier is een bezoek aan de dierenarts aangebracht. Misschien moet de voeding aangepast worden maar misschien zit er ook een grasspriet vast in de keel.
Hyperthyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier te veel schildklierhormonen produceert, wat leidt tot gewichtsverlies, overmatige eetlust en gedragsveranderingen.
De belangrijkste symptomen zijn:
Hier moet je absoluut aan de alarmbel trekken! Katten met overgewicht leven tot 2 jaar minder. Bovendien hebben ze een verhoogde kans op diabetes, artrose, kanker en asthma.
Dat wil je niet voor jouw diertje, toch?
Een klein vergelijk:
Is jouw kat 1 kg te dik? Dit lijkt niet veel maar dat staat gelijk aan 25% te dik.
Reken je dit om in mensenkilo’s betekent dit dat als je als mens 60 kg zou mogen wegen, je toch 75 kg weegt.
Hierrover schreef ik reeds in de vorige blog
Wil je hier meer over weten of beter nog, heb je hierin begeleiding nodig? Klik hier
Diabetes bij katten is een aandoening waarbij het lichaam van de kat niet in staat is om glucose (suiker) op de juiste manier te verwerken. Het komt vaker voor bij oudere katten en katten die overgewicht hebben. Diabetes bij katten vertoont gelijkenissen met diabetes type 2 bij mensen. Er zijn twee hoofdtypen diabetes bij katten:
Type 1 diabetes: Bij type 1 diabetes produceert de alvleesklier van de kat niet genoeg insuline. Insuline is een hormoon dat nodig is om glucose vanuit het bloed naar de cellen te transporteren, waar het als energie kan worden gebruikt.
Type 2 diabetes: Bij type 2 diabetes produceert de alvleesklier van de kat wel insuline, maar het lichaam reageert er niet goed op. Dit wordt vaak geassocieerd met obesitas.
Een dierenarts kan diabetes bij katten diagnosticeren aan de hand van symptomen, bloedonderzoek en urineonderzoek. De behandeling omvat meestal het toedienen van insuline, aangepaste voeding en gewichtsmanagement. Het is belangrijk dat de behandeling en monitoring van diabetes bij katten regelmatig worden gecontroleerd door een dierenarts.
Daarnaast is het essentieel om de levensstijl van de kat aan te passen, zoals het verstrekken van een uitgebalanceerd dieet, het handhaven van een gezond gewicht, en regelmatige lichaamsbeweging aanmoedigen.
Allergieën, huidaandoeningen en parasieten zoals vlooien en teken kunnen leiden tot jeuk, haarverlies en huidinfecties. Bedenk hierbij dat jeuk soms erger is dan pijn. Ook hier is jouw dierenarts jouw beste vriend
Katten kunnen gevoelig zijn voor virussen en bacteriën die luchtweginfecties veroorzaken, zoals het kattenziektevirus en het herpesvirus.
Artrose bij katten is mijn stokpaardje en het is mi. de meest onderkende ziekte bij katten.
Vaak heb ik in mijn trimsalon/bus diertjes op leeftijd die duidelijk moeite hebben bij het stappen of pijn hebben aan de gewrichten als ik ze aanraak. Uit een onderzoek van 2002 blijkt dat 90% van de katten ouder dan 12 jaar tekenen vertoonde van degeneratieve gewrichtsaandoeningen. Tot nu toe is nog niet achterhaald wat artrose bij katten veroorzaakt.
Bepaalde rassen hebben een verhoogd risico vanwege verschillende onderliggende gewrichtsproblemen.
1/ Verminderde mobiliteit
2/ Verminderde activiteit
3/ Veranderde verzorging
4/ Temperamentveranderingen
Net als bij mensen kunnen katten verschillende vormen van kanker ontwikkelen, waaronder lymfomen en huidtumoren.
Het dierenartsbezoek is dus een noodzakelijk kwaad waarvan jouw kat een hoop stress kan hebben. Hier volgen 12 tips om zoveel mogelijk stress te vermijden en/of weg te nemen
Indien je de mogelijkheid hebt, ga met jouw kitten van jongs af aan gewoon eens naar de dierenarts, ook al is dit enkel ter gewenning. Elke dierenarts zal jou hiervoor met open armen ontvangen.
Stop jouw kat geregeld eens in de transportmand. Leg er iets lekkers in en overtuig haar er plaats te nemen. Sluit het deurtje, wandel er even mee rond in de woning en laat ze er terug uit. Hier beloon je haar direct met iets lekkers. Na een tijdje associeert ze de transportmand met het snoepje.
Het is niet goed de transportmand maar 1 x per jaar boven te halen. Laat ze gewoon ergens staan, in een hoekje, met een leuk dekentje enleg er af en toe snoepjes in.
Zorg ervoor dat de dierenarts de kat nooit in haar transportmandje behandeld. Dit is nl. haar veilige haven en dat moet zo blijven.
Ik, als trimster, behandel de diertjes ook nooit in hun veilige haven, voor dezelfde reden
Dat kan je in de bak leggen, of vlak voor de transportmand zodat je kat eruit kan komen op dat dekentje. Dit is dus niet gelijk aan het dekentje dat in de mand ligt, dat je er anders eerst moet onderuit trekken vooraleer je het kan gebruiken.
Je kat voelt ‘s morgens al aan dat er iets gaat gebeuren, blijf dus kalm, alles komt goed. Ben je zelf een zenuwpees, ga dan drie stappen naar achter en laat de dierenarts zijn of haar werk doen.
Ga niet uitgebreid je kat proberen troosten wanneer ze miauwt in de wagen, laat haar gewoon met rust. Het beestje moet naar de dierenarts, laat het gewoon zo zijn. Wees een rots in de branding en aanvaard het gedrag van je kat gewoon en optimaliseer wat je kan maar probeer het gedrag zelf niet te veranderen. Je kan proberen om haar af te leiden of er zacht tegen te praten, maar de kans is groot dat dit niet veel opbrengt.
Keep it Short and Sweet. Wacht desnoods nog even in de auto tot het aan jou is (verwittig de dierenarts uiteraard dat je er bent), wat beter is dan in een volle wachtzaal met honden te zitten wachten. Laat de dierenarts zijn werk doen, zonder er al te veel in te moeien, en maak dat je snel weer thuis bent.
Bereid je goed voor, organiseer je goed. Als je op het laatste moment nog moet rushen en jouw kat zoeken om ze in de transportbak te proppen, maak je alles nog erger.
Zet alles klaar, ook haar dierenartsboekje en alles wat je nodig hebt voor het dierenartsbezoek.
Zet je kat altijd in de hoogte als je bij de dierenarts aankomt. Nooit op de grond. Op een stoel is het minste dat je kan doen.
Kies voor een katvriendelijke dierenarts en mogelijks ook een dierenarts die een en ander over kattengedrag afweet. Volg je buikgevoel en ga naar een dierenarts waar je je goed bij voelt omdat die je kat goed aanvoelt en je kat hierbij op haar gemak is.
Disclaimer: ik ben geen dierenarts en deze blog is dus geen medisch document. Ik heb de informatie uit verschillende bronnen samengevoegd met als doel symptomen, ziektes etc… bij jouw kat tijdig te herkennen en te laten behandelen.
Wat jouw kat denkt van de baby in jouw buik.
adoptie kitten/kat