Alles wat je nog niet wist en nog moet weten over jouw kat.

Kattenblog

Mijn kat is gezond want … ze krijgt de juiste voeding

Voeding van de kat is een delicaat thema. De meningen hierover lopen heel erg uiteen om verschillende redenen. Ik zal proberen verschillende zichtpunten te bespreken

De natuur is de beste wegwijzer

Onze hedendaagse katten stammen af van de Afrikaanse wilde kat (felis lybica). Deze aten in de vrije natuur nu eens een muisje en dan eens een vogeltje of een hagedis. In hun prooi zat dus een pak meer vocht dan in de korrels die wij onze huistijger geven. Met hun kleine tongetje kunnen ze het verschil in vochtopname niet compenseren. Natvoer is hier dus de oplossing

 

MAAR

 

In de vrije natuur gingen ze op jacht voor hun vogeltje of muisje als ze er behoefte naar hadden. Ze aten wel een 5 tot 6 tal keer per dag. Dat is met enkel natvoer bij de meeste mensen bijna niet haalbaar. Daarom maakt het zin om de kat tussendoor ook toegang tot korrels te geven. Zo kan ze haar natuurlijk instinct beter volgen en tussendoor kleine porties eten.

 

EN

 

Je las het al … in de vrije natuur gingen ze op jacht voor hun prooi. Het is bewezen dat het geluksniveau van jouw kat behoorlijk stijgt als je ze moet “werken” voor haar eten. Voederpuzzels zijn hier de ideale oplossing maar daar komen we later op terug.

Welke voeding kies ik nu?

Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden bij het kiezen van voeding voor je (gezonde) kat:

 1. Eiwitten

Katten zijn carnivoren en hebben een dieet nodig dat rijk is aan hoogwaardige dierlijke eiwitten. Kies voeding met vlees of vis als hoofdingrediënt. Als je het percentage op het etiket samentelt moet je toch aan minstens 70% komen. Een kat is dus geen vegetarier en zal dat ook nooit worden.

 

 2. Vetten

Vetten zijn een belangrijke energiebron voor katten. Zorg ervoor dat hun voeding voldoende gezonde vetten bevat

  • kip, kalkoen, rundvlees, en vis, bevat natuurlijke vetten die bijdragen aan de voedingsbehoeften van katten.
  • Vette vis zoals zalm, makreel en haring is een uitstekende bron van gezonde omega-3-vetzuren

 

3. Koolhydraten

Katten hebben geen behoefte aan koolhydraten, maar sommige koolhydraten in de voeding kunnen nuttig zijn. Kies voeding met weinig hoeveelheden koolhydraten. Bekijk hier een kort filmpje over wat er mis is met koolhydraten (suikers) 

4. Vitaminen en mineralen

Zorg ervoor dat de voeding van je kat alle essentiële voedingsstoffen bevat, waaronder taurine, vitamine A, vitamine D, en calcium. Het is dus absoluut geen goed idee om jouw kat te laten mee-eten van het eten van het honden- of menseneten. Daarin zitten nl. niet de voor jouw kat levensnoodzakelijke voedingsstoffen.

Je ziet door de bomen het bos niet meer

Welke merken zijn nu gezond en welke niet?Heb je een gezonde kat zonder medische problemen? Dan kan je je baseren op één van de volgende voerlijsten.

 

  • Wetenschappelijk onderbouwde voerlijsten van Catmoneo

 

  • Handige voerlijsten van de Facebookpagina “Natuurlijke katten” Hier heb je ook een prijsindicatie en een vermelding op welke webshop ze te verkrijgen zijn. Deze pagina is overigens een heel fijne kattenpagina om te volgen.

 

Tip

Download hier de mini-voedingsgids

Wil je eens iets speciaals doen voor je kat?

Help! Mijn kat is te dik

Hier moet je absoluut aan de alarmbel trekken! Katten met overgewicht leven tot 2 jaar minder. Bovendien hebben ze een verhoogde kans op diabetes, artrose, kanker en asthma.

 

Dat wil je niet voor jouw diertje, toch?

 

Een klein vergelijk:

Is jouw kat 1 kg te dik? Dit lijkt niet veel maar dat staat gelijk aan 25% te dik.

Reken je dit om in mensenkilo’s betekent dit dat als je als mens 60 kg zou mogen wegen, je toch 75 kg weegt.

Dolly
Simba
Minou
Truusje
Previous slide
Next slide

Een kat doen afvallen is niet makkelijk. Het houdt ook veel meer in dan “enkel” lightbrokken geven of minder eten geven.

Wil je hier meer over weten of beter nog, heb je hierin begeleiding nodig? 

Allergien, ziektes maar ook ouderdom zijn allemaal redenen die mogelijks een speciaal dieet vergen. Laat jou hierin zeker begeleiden door jouw dierenarts.

 

Niets is erger voor jouw kat als ze bijvoorbeeld blaasgruis heeft en ze elke dag verder voeding krijgt die dit blaasgruis in de hand werkt waardoor ze nog meer pijn heeft. Bedenkt steeds dat jouw diertje moet eten wat jij het voorzet. Katten hebben hierin geen keuze! 

.

Kittens en seniors hebben andere voeding nodig dan de volwassen kat.

 

Kittenbrokken zijn speciaal samengesteld om te voldoen aan de voedingsbehoeften van groeiende kittens. Ze bevatten een hoger eiwitgehalte dan volwassen kattenvoeding. Eiwit is essentieel voor de groei en ontwikkeling van spieren en weefsels.

 Kittenvoeding bevat over het algemeen meer vet dan volwassen kattenvoeding.

De verhouding tussen calcium en fosfor is zorgvuldig in evenwicht gebracht in kittenvoeding om de groei te ondersteunen.

 

De exacte voedingsbehoeften van een senior kat zijn afhankelijk zijn van  leeftijd, gezondheidstoestand en activiteitsniveau.

Het is belangrijk de juiste verhouding eiwitten, vetten en vezels te hebben maar ook te letten op je juiste hoeveelheden Calcium, fosfor en natrium omdat deze al dan niet blaas- en nierproblemen kunnen beïnvloeden.

Taurine blijft belangrijk voor het behouden van de gezondheid van het hart en het gezichtsvermogen bij oudere katten.

 

Katten hebben van nature een sterk jachtinstinct, dat voortkomt uit hun evolutionaire achtergrond als carnivoren. Dit jachtinstinct is diep geworteld en heeft verschillende doelen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat katten vaak behoefte hebben aan het uiten van hun jachtinstinct, zelfs als ze binnenshuis leven. Door speel- en jachtmogelijkheden te bieden, kun je je kat tevreden en gezond houden.

 

 

Ook voederpuzzels dragen bij tot jouw huistijger’s welzijn. Zo met hij “werken” voor zijn “prooi”, net zoals in de vrije natuur. In de handel zijn er verschillende voederpuzzels te verkrijgen. Enkele voorbeelden zie je hier onder.

Je kan hier ook heel creatief zijn en leuke dingen zelf maken. Ideen hiertoe vind je veelvoudig op social media. Geef zoekbegrippen in als voedselverrijking kat of voederpuzzels kat en je vind duizenden gratis ideën.

Podcast