Alles wat je nog niet wist en nog moet weten over jouw kat.

Kattenblog

Mijn kat is onzeker want … we gaan verhuizen

Laat ons hier over direct duidelijk zijn: het enige wat jouw kat leuk vind aan verhuizen zijn de verhuisdozen. En deze in alle afmetingen en vormen.

 

Hier enkele tips om de verhuis voor jouw kat een beetje aangenamer te maken

Waaarom vind mijn kat verhuizen niet leuk?

Katten hebben in de loop van de tijd jouw huis voorzien van verschillende, enkel voor hen merkbare, geurnoten. Deze worden ook feromonen genoemd. Vaak zie je jouw kat met haar kaak (orgaantjes van Jacobson) ergens tegenaan wrijven. Dat is net alsof ze overal post-itjes hangt waarop staat “hier is het een fijne ruimte” “hier moet ik oppassen van de buurpoes” “als ik door deze deur wandel is daar veel lawaai” etc…

Zo is jouw woning een vertrouwde plek. In jouw nieuwe huis hangt vooreerst geen enkel post-itje en dt maakt jouw kat extreem onzeker.

Hoe doen we het niet?

Ik geef het toe. Ik ben vroeger ook nog “verkeerd” verhuisd. Ook ik heb nog mijn kat op de verhuisdag onder volle actie, lawaai van verhuismannen en verhuiswagens in haar transportmandje gestoken en ben er mee vertrokken.

 

Ook ik heb dit ter goeder trouw gedaan en ik wist van niet beter maar sinds ik zooooo veel meer over katten weet, weet ik ook dat dit absoluut niet te juiste manier was.

Hoe doen we het wel?

Vooraf

In de weken voor de verhuis koop je alvast verschillende dingen die in jouw nieuwe interieur passen zoals fleecedekentjes, handdoeken, kattenspeeltjes etc …

 

Deze verdeel je alvast nog in jouw oude huis op de lievelingsplekjes van jouw kat. Zo kunnen die de geuren van jouw oude huis opnemen.

 

Als je dan uiteindelijk verhuisd is jouw nieuwe huis niet meer zo heel nieuw maar heeft het reeds verschillende geuren van het oude huis.

Vooral nieuwe zetels kan je dan bedekken met de fleecedekentjes die nog in het oude huis gelegen hebben

De transportmand

Zet de transportmand al weken op voorhand klaar op een veilige plaats. Leg er regelmatig een lekker snoepje in. Als jouw kat in de mand gaat doe eventje zachtjes het deurtje dicht en beloon haar direct daarna met een nieuw snoepje. Ga hierin steeds verder zodat je langzaam ook al eens een rondje kunt wandelen in de woning met jouw kat in haar bakje. En steeds geef je haar weer een beloning.

Ook ga je eens een kort ritje doen met jouw kat in haar transportbakje. Terug komt er een beloning.

Zo weet jouw kat na een tijdje dat aan haar transportbakje een beloning verbonden is en zo zal ze er veel minder stress van krijgen.

De verhuismannen

Nee, die zijn echt niet leuk voor een. kat en eerlijk: verhuismannen hebben in de stress van hun job ook geen boodschap aan een blazende, miauwende kat die voor hun voeten loopt. Deze beiden zijn geen match, hou ze ver van elkaar weg!

De ontmoeting met het nieuwe huis

  1. Plaats het transportbakje in het midden van de ruimte
  2. Doe langzaam en voorzichtig het deurtje open
  3. Laat jouw kat er op eigen tempo uitkomen
  4. Negeer haar compleet
  5. Laat haar rustig aan alles snuffelen
  6. Zorg ervoor dat alle bronnen voldoende aanwezig zijn (eten, drinken, kattenbakken, krabpalen, schuilplaatsjes, …)
  7. Zorg er ook voor dat buitenramen tot op de grond afgeplakt zijn zodat ze niet onverwacht oog in oog komt te staan met een vreemde kat

En tot slot

Controleer voor de verhuis nog eens extra of jouw kat gechipt is en vergewis je ervan samen met de dierenarts dat de chip nog te vinden is. Het gebeurt nl. heel zelden wel eens dat de chip niet meer vindbaar is.

 

Hou jouw kat na der verhuis voldoende lang binnen.
Katten zijn teritoriale dieren, ze zijn gebonden aan hun omgeving.

Wil je hier meer over weten of beter nog, heb je hierin begeleiding nodig? Klik hier Els van Furriends for life is kattengedragstherapeure en helpt jou graag verder

Volg je kattendons al op social media?