Mijn kat is onzeker want … er is een baby op komst
Wat jouw kat denkt van de baby in jouw buik.
Onlangs kwam er een nieuwe klante in het salon. Het was direct duidelijk dat ze haar poezen diep en innig liefheeft.
Plots begon ze uit het niets te huilen. Ik schrok en dacht eerst dat ik iets kwetsend gezegd had.
Niets was minder waar. Ze kwam samen met haar partner net van de gynaecoloog waar ze het heugelijke nieuws van haar zwangerschap bevestigd gekregen had. Leuk zou je denken maar de gynaecoloog had er haar direct bij gezegd dat ze vanaf direct haar katten niet meer mocht aanraken en dat ze ze eigenlijk helemaal best weg doet.
Vreselijk dacht ik. Zo een uitspraak is ook niet meer van de huidige tijd. Dat je als zwangere vrouw moet opletten voor toxoplasmose is zeker waar maar dat houdt niet in dat je jouw dieren moet weg doen.
Heb je hierover vragen, contacteer dan zeker jouw dierenarts.
Dit hangt er een beetje vanaf hoe je jouw toekomstig gezinnetje ziet. Mag de kat nog in alle ruimtes of mag ze niet (meer) in de babykamer?
Indien je besluit een kamer voor jouw kat af te sluiten, zorg er dan voor dat ze een leuk alternatief heeft. Leg leuke speeltjes in de overige kamers. Beloon haar actief met elk contact dat ze maakt met de nieuwe babyspulletjes, beertjes en doekjes met de geur van babylotion.
Indien jouw kat ander gedrag vertoont na de komst van de baby is dit niet omdat ze jaloers is.
Ze heeft het gewoon moeilijk met alle plotselinge veranderingen. Ze wordt uit haar dagelijkse routine gehaald en daar heeft ze het moeilijk mee.
Begin reeds maanden op voorhand met de voorbereidingen op de komst van de baby.
Dat is leuk voor jou en maakt alles heel voorspelbaar voor jouw kat
In de hoogte en ver weg van de baby
Vvb. op zolder
Leg hiervoor genoeg hengeltjes of andere speeltjes bereid. Als elke bezoeker 10 minuutjes met de kat speelt die dan naderhand ook nog met een snoepje beloond wordt, zal jouw pluizenvriend de bezoekers snel leuk vinden en er veel minder stress van hebben.
Een kat heeft behoefte aan routine. Een deur die soms open en soms dicht is vind ze maar niets. Wees consequent!
Zorg voor genoeg fleecedekentjes in huis zodat je de babyspeeltjes ermee kunt bedekken voor het geval jouw kat er steeds gaat mee lopen.
Zorg ervoor dat jouw kat genoeg eigen speeltjes heeft en wissel regelmatig af. Katten kennen prooigewenning en vinden een speeltje na enkele dagen niet meer leuk.
Laat jouw partner of familie een doekje of een gebruikt kledingstukje van de baby mee naar huis nemen zodat jouw kat alvast aan de geur kan wennen. Bied het aan, samen met een lekker bordje natvoer of haar favoriete snoepje.
Beloon elk contact met de baby met een snoepje.
Wat jouw kat denkt van de baby in jouw buik.
adoptie kitten/kat