Getrimd, poezelig zacht en…

Een kat verzorgt zichzelf toch?

Een kat verzorgt zijn eigen vacht wel, zal je denken. Toch is hulp soms gewenst. Er bestaan verschillende ‘vachttypes’ en behalve de neus, ogen, mond, voetzooltjes, anus, geslachtsdeel en tepels zit er overal haar! Dit haar is nodig voor de temperatuurregeling wanneer het warm of juist koud is in de omgeving. Tussen de haren zit lucht en door de haren te bewegen wordt de mate van isolatie geregeld. Sommige dieren hebben extra vachtverzorging nodig, omdat zij anders klitten krijgen. Een kat met veel klitten, heeft de hele dag pijn. Aaien en lopen doet pijn en zelfs wassen is pijnlijk. Wanneer het dier geen klitten meer heeft, zullen de pijnklachten verdwijnen. Het zit dan weer goed in zijn vel en dit effect is tijdens de behandeling direct te merken!

Vertroetel je kat met een deugdoende knipbeurt om spontaan van te spinnen

Klitten zijn niet alleen pijnlijk.

Ze kunnen ervoor zorgen dat de vacht gaat vervilten. Hierbij zit een dikke laag klitten aan elkaar en die laag zit vast op de huid. De ruimte die er dan nog tussen zit zal gaan broeien en zorgt ervoor dat er parasieten (vlooien en teken) tussen blijven zitten. Dit kan enorme jeuk veroorzaken, terwijl het dier niet kan krabben, want de viltlaag zit ertussen.

 

Katvriendelijk, zonder narcose

Ik werk op een vachtvriendelijke en vachtbesparende en een voorzal katvriendelijke manier, Daarvoor moet men weten hoe je de kat hanteert, hoe je stress, angst en pijn herkent en daarop anticipeert. Dit vergt de nodige kennis over kattengedrag. Ik behandel elk dier met veel geduld, liefde en respect .

Gelukkig dier, gelukkig baasje

Katten zonder klitten, maar die hevig verharen (dit kan ook een kortharige kat zijn), kunnen ook gebaat zijn bij extra hulp bij de vachtverzorging. Dit voorkomt haarballen en je zult ook minder haar in huis vinden!

Waarom aan huis?

Sommige katten hebben snel stress, vooral bij verplaatsing, bij contact met andere vreemde dieren, geuren, geluiden etc… Een kat voelt zich steeds best in zijn/haar eigen leefmilieu.

Wat dien je zelf te voorzien?

Je kiest voor trimmen in het salon

Voor jouw eigen veiligheid en die van het dier vervoer je de kat best in een draagmand. Breng ook een handdoek of iets anders mee met jouw geur om het diertje een ‘thuis’-gevoel te geven tijdens het trimmen.

Je kiest de kattentrimbus

Dan hoef je enkel een draagmand of een leibandje te voorzien om de kat van jouw voordeur in de bus te brengen. Indien ik direct voor jouw deur kan parkeren kan je de kat ook zo in het busje dragen. Een handdoek of iets dergelijks met jouw geur is aangeraden om het diertje een ‘thuis’-gevoel te geven tijdens het trimmen.