Alles wat je nog niet wist en nog moet weten over jouw kat.

Kattenblog

Mijn kat is happy want … ze heeft genoeg uitdagingen

Verveelt jouw kat zich? Heeft ze misschien een vriendje nodig maar je hebt niet genoeg plaats/tijd/centjes voor een tweede kat. Heb je al verschillende katten maar je wil hen toch meer uitdagingen geven zodat ze NOG gelukkiger worden.

 

Hierbij enkele tips:

 

1. Zorg ook voor horizontale krabplanken

Horizontale krabplanken zijn nodig voor het afbouwen van stress terwijl verticale krabpalen eerder gebruikt worden om  de nageltjes te scherpen.

 

Eigenlijk zou  jouw kat overal in huis zicht moeten hebben op een snel toegankelijke krabplaats.

 

Horizontale krabplanken kan je makkelijk achter de zetel plaatsen, onder het badkamermeubel en bij mij staat er zelfs eentje onder de salontafel.

 

Lees hiertoe ook een van de vorige blogs: De kat krabt de krollen van de ….  krabplank.

2. Geef regelmatig kattenkruiden

Een kussentje met catnip waarop de kat kan trappelen, bevordert het jachtinstinct.

 

Valeriaanwortel brengt eerder rust en maakt gelukkig. En … er is niets mis met een gelukkige kat. Sommige mensen nemen het zakje snel terug weg want “ze werd er gek van”, maar dat is net de bedoeling.

 

Sommige katten houden ook van een takje pepermunt.

 

Experimenteer met de wonderbare wereld van de geuren. Jouw kat zal jou dankbaar zijn.

 

3. Schaf een hengel aan met een lange steel

Er zit heel veel verschil in hengels. Echt!

Een kat ziet pas scherp vanop 1 meter. Als je met de hengel te dicht tegen de snoet komt ziet ze dus niet scherp en heeft ze minder interesse.

Een goede hengel met verwisselbare “prooien” vind je oa. op de webshop van Tabby tijger

Dierenarts en Cat Coach Julie Houtmeyers geeft aan de hand van een aantal leuke filpjes tips hoe je met je kat kan spelen. Klik hiervoor op de foto hieronder.

4. Stimuleer je kat om in de hoogte te gaan

Hoogtes zijn heel belangrijk voor de kat. Daar voelen ze zich veilig.

Stimuleer je kat om op hoogtes te gaan door ze te lokken met snoepjes of natvoer. De naar mijn mening lekkerste snoepjes voor katten vind je op de webshop, in alle varianten en smaken. 

 

Let hierbij wel: heb je eenseniorkat (vanaf 10 jaar) en wil ze niet meer echt op hoogtes? Laat haar eens checken op mogelijke artrose. Dit is een vaak onderkende aandoening bij katten. Dierenarts Karen Verdeghem maakte hier op haar platform Poes Pas  een podcast over 

5. Heeft ze haar “zot momentje” geef haar hierin alle vrijheid

Katten hebben net als kleine kinderen een “zot uurtje”. Dan rennen ze door het huis, gaan ook wel eens uit de bocht of spelen uitbundig met een soortgenootje. Geef hen die ruimte en gun hen hun pleziertje.

 

Vorig jaar adopteerden we Simba, een Bengaal.

Hij kwam bij ons terecht via kattenopvangorganisatie Kapoela, nadat hij daar geplaatst was door de politie na een inbeslagname. Een kat met een ferme rugzak dus, ziek van de stress.

Hij stal mijn hart tijdens een vachtverzorging om het probleem van zijn overtollig haarverlies te bekijken. De dierenarts had reeds een mogelijke medische oorzaak uitgesloten.

Ik viel voor Simba en we gingen er alles aan doen om hem gelukkig te maken. Met veel geduld, stapje per stapje maar vooral door hem heel veel uitdagingen te bieden is hij de chille Simba van vandaag. Op het filmpje zie je een van zijn verschillende dagelijkse speelmomenten.