Mijn kat is onzeker want … er is een baby op komst
Wat jouw kat denkt van de baby in jouw buik.
Als ik poezenbaasjes vraag of hun kat wel genoeg drinkt antwoord bijna iedereen “ja ze drinkt genoeg hoor”. Maar wat is nu genoeg en wat is veel? En hoeveel moet een kat eigenlijk drinken per dag om gezond te zijn?
Katten hebben doorgaans ongeveer 60-80 milliliter water per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. Dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals hun dieet, activiteitsniveau en omgevingsomstandigheden.
Dit betekent dat een doorsnee kat van 5 kg ongeveer 350 ml water moet drinken per dag, dus zoveel als een groot blikje cola.
Dit is met dat klein tongetje zo goed als onmogelijk. Daarom wordt vaak ook natvoer aanbevolen. Korrels bevatten nl. slechts 6% vocht en een langdurig tekort aan vocht/water voert onherroepeijk tot nier- en blaasproblemen.
1. Plaats het drinken niet naast het eten
Als een kat moet kiezen tussen prooi en water zal ze steeds voor prooi (eten) kiezen.
Haar instinct zegt haar bovendien dat water dat zich in de directe buurt van haar prooi bevind kan verontreinigd zijn.
2. Biedt genoeg drinklocaties
Een kat moet keuzemogelijkheden hebben. Ook over de plaats waar ze drinkt. Voorzie jouw aantal katten +1 aan drinklocaties.
3. Liefst niet uit plastiek
Plastiek bakjes kunnen een eigen geur en smaak hebben. Vooral als ze oud zijn of eerder gebruikt zijn voor ander voedsel of drinken. Keramiek of glas zijn hier een goed alternatief.
4. Niet tegen de muur
In de natuur moet een kat overzicht behouden over de omgeving terwijl ze aan het drinken is. Zo kan ze zien of er geen vijand in de buurt is. Plaats daarom je drinkbakjes ten minste 20 cm van de muur. Zo kan ze er makkelijk omheen lopen.
Bekijk deze humoristische én informatieve video van Simon’s Cat Channel door kattenexpert Nicky Trevorrow
Niet alle katten houden van drinkfonteinen. Sommigen zijn er zelfs bang van. Bij anderen is een fontein geen optie omdat ze ze voortdurend omwerpen.
Voor deze katten is een konische vaas, gevuld met water en waterplantjes dé oplossing. De waterplantjes brengen extra zuurstof in het water wat het heel lekker maakt voor jouw poezen. Neem zeker waterplantjes die met hun wortels niet in de aarde hoeven te staan, anders krijg je maar een vies sopje in jouw waterkom.
Ikzelf gebruik altijd waterpest. Dit is te koop in de meeste tuincentra en vijverwinkels. Bij een bezoekje aan het trimsalon kan je mij ook steeds vragen. Ik heb er meestal genoeg in de vijver en geef jou graag een beetje m
Ik heb 3 fonteinen getest waarvan ik wist dat ze goed zijn. Mijn beschrijving heeft dus eerder als doel jou de keuze makkelijker te maken naargelang jouw eigen noden en die van jouw kat(ten)
Deze keramieken drinkfontein is ondertussen best bekend. Ze is niet de goedkoopste maar heeft tal van voordelen.
Ik heb mijn Miaustore fontein echter naar het trimsalon verplaatst omdat mijn partner vond dat ze ‘kloekert’ en dit inderdaad soms wel eens een beetje kan storen.
Dit is een snoerloze fontein die je dus ook makkelijk ergens kunt plaatsen waar je niet direct toegang hebt tot het stroomnet.
Het water in de fontein loopt automatisch elke 15 minuten. Ze maakt nauwelijks geluid wat een groot voordeel is.
Elke 24 uur schakelt de bacteriedodende UVC-lamp automatisch aan en aanvullend hierop werkt de Hydr met Ultra Clean filters. Dankzij deze dubbele aanpak worden effectief alle bacteriën verwijderd, zodat je kat gezond en lekker drinkwater heeft.
Door de vorm komen de snorharen niet tegen de wand wat de katten bijzonder positief vinden.
Behalve dat ze uit plastiek is vind ik dit een super fontein. Mijn katten drinken er heel vaak uit, ze is echt een meerwaarde om het drinken te stimuleren.
.
Deze drinkfontein is de absolute favoriet van mijn kleine oude poes. Zij was altijd grote fan van drinken aan de kraan. Door haar ouderdom komt ze niet meer zo makkelijk op het aanrecht en haar optillen vind ze, zoals de meeste katten, niet zo leuk.
Deze fontein bootst exact een stromend kraantje na en het is nog lekker ook want ik doe er gefilterd water in zodat ze de chloorsmaak van het leidingwater niet hoeft te tolereren.
Meerdere keren per dag betrap ik haar op “een slokje tussendoor”, wat mij heel blij maakt want zo ben ik er zeker van dat ze toch nog genoeg drinkt.
En ja, deze fontein mag van mijn partner graag in de woonkamer staan want ook deze “kloekert” niet.
Beluister ook de podcast van kattendierenarts, cat coach en cat sitter, Karen Verdeghem: Hoe kan ik mijn kat stimuleren om te drinken
Wat jouw kat denkt van de baby in jouw buik.
adoptie kitten/kat