Alles wat je nog niet wist en nog moet weten over jouw kat.

Kattenblog

Mijn kat is happy want … ik speel ermee op de juiste manier

Vaak hoor ik: “mijn kat speelt niet graag” of “mijn kat is te oud om te spelen” of “mijn kat vind niets leuk” maar spelen we wel op de correcte manier en wat vinden onze katten het fijnst?

 

Hierbij enkele tips:

1. Te lang spelen

Spelen is gezond voor de kat en helpt om verveling tegen te gaan. Meer nog: het maakt hen absoluut gelukkig. Echter hoef je niet te lang te spelen. Enkele keren per dag 2 minuutjes is voldoende. Stop zeker als jouw kat begint te hijgen, dat is echt niet de bedoeling.

2. Hengel te dicht bij de neus

Katten hebben een uniek gezichtsvermogen dat verschilt van dat van mensen. Hier zijn enkele belangrijke punten met betrekking tot het scherpzien van katten:

 

  • Gezichtsscherpte: Katten hebben een beperkte gezichtsscherpte in vergelijking met mensen. Ze zien het scherpst op ongeveer 1 meter.  Dat is dus de ideale afstand voor jouw hengel.

 

  • Nachtzicht: Katten hebben uitstekend nachtzicht dankzij een reflecterende laag achter hun netvlies, die licht terugkaatst. Hierdoor kunnen ze zelfs bij weinig licht goed zien. Echter reageren hun pupillen langzamer dan de onze waardoor ze bv. sneller verblind worden door een aankomende auto met alle gevolgen van dien.
  • Kleurwaarneming: Katten zijn kleurenblind in vergelijking met mensen. Ze zien de wereld voornamelijk in grijs- en blauwtinten, maar ze hebben moeite met het onderscheiden van rode en groene kleuren.
  • Bewegingsdetectie: Katten zijn zeer goed in het detecteren van beweging. Ze kunnen zelfs kleine bewegingen op grote afstanden opmerken, wat handig is voor hun jachtinstinct.

3. Steeds dezelfde speeltjes

Katten kennen prooigewenning. Steeds dezelfde speeltjes verveelt hen snel. Beter is dat men ze afwisselt, dus regelmatig wegnemen en andere in de plaats leggen.

 

Neem een oude schoendoos en vul deze op met de speeltjes van jouw kat. Leg er ook enkele zakjes valeriaan of catnip tussen. Maak er een gewoonte van 2 x per week alle speeltjes die op de grond liggen weg te nemen en te wisselen met deze in de schoendoos. Deze zijn ondertussen terug “opgeladen” met haar lievelingsgeurtjes en zijn dan om zo aantrekkelijker

4. Verkeerde speeltjes die frustrerend werken

Laserlichtjes bijvoorbeeld worden over het algemeen als ongeschikt speelgoed voor katten beschouwd om verschillende redenen:

 

1. Geen fysieke beloning: Katten jagen van nature en vinden voldoening in het vangen en spelen met prooien. Laserlichtjes bieden echter geen fysieke beloning, omdat katten het lichtpunt niet kunnen vastpakken of vangen. Dit kan leiden tot frustratie.

 

2. Onvervulde jachtinstinct: Katten hebben een sterk jachtinstinct, en wanneer ze herhaaldelijk proberen een ongrijpbare lichtstraal te vangen zonder succes, kan dit stress en angst veroorzaken.

 

3. Onzichtbaarheid: Katten begrijpen niet dat het lichtpunt afkomstig is van een onzichtbare bron (de laserpen). Dit kan leiden tot verwarring, omdat katten instinctief proberen de bron van het licht te lokaliseren.

 

4. Obsessief gedrag: Sommige katten kunnen obsessief gedrag ontwikkelen door herhaaldelijk achter het lichtje aan te jagen, wat kan leiden tot overmatige stress.

 

In plaats van laserlichtjes wordt aanbevolen om interactief speelgoed te gebruiken dat katten kunnen vastpakken, krabben of bijten, zodat ze hun natuurlijke jachtinstinct kunnen uitleven en ook fysieke beloning kunnen ervaren.  Of je gebruikt het laserlampje en je eindigt steeds met een “echte prooi”, iets wat jouw kat kan grijpen.

 

5. Met meerdere katten tegelijk spelen

Katten zijn solitaire jagers. Ze houden er dus niet van met 2 op één prooi te jagen. Als je met verschillende katten tegelijk speelt ontstaat er vroeg of laat ruzie.

 

Speel dus eerst met de ene kat en dan met de andere. Zo hebben ze elk “hun” speeluurtje gehad.

Beluister ook de podcast van kattendierenarts, cat coach en cat sitter, Karen Verdeghem: jacht en spel