Alles wat je nog niet wist en nog moet weten over jouw kat.

Kattenblog

Mijn kat is happy want … ze heeft het perfecte baasje

We doen allemaal ons best om het leven van onze geliefde pluizenbol zo aangenaam mogelijk te maken. Maar doen we dit wel correct? Maken we onze poezen echt wel gelukkig met hetgeen we doen? 

 

Hierbij enkele tips:

 

1. Benader je kat altijd langs voren. Als dit niet kan, praat zachtjes tegen haar zodat je haar aandacht trekt.

Laat haar in geen enkel geval schrikken door haar plots langs achter te benaderen en bijvoorbeeld vast te nemen.

Iedereen kent vast de heel zielige filmpjes op internet van een poes die zich een hoedje schrikt van een komkommer. Dit heeft op zich niets met de komkommer te maken maar met het verrassingseffect van een voorwerp dat er voordien niet lag. Zeker niet doen dus!

2. Laat altijd eerst je hand ruiken

Zo maak je jezelf voorspelbaar en dat is belangrijk voor de poes. Ze weet wie je bent of het geeft haar eventjes de mogelijkheid kennis te maken.

3. Straf je kat nooit!

Straf je kat nooit maar biedt haar een leuker alternatief voor haar eventueel fout gedrag. Je kat doet wat ze doet voor een goede reden.

Je kan haar enkel iets afleren door haar iets leuker te bieden. Krabt ze bijvoorbeeld aan de zetel, plaats er een leuke krabpaal naast met enkele van haar lievelingskattenkruiden er op. Dit doet soms wonderen.

4. Neem je kat niet op.

Poezen vinden het niet fijn opgetild te worden. Ze gaan vaak in een soort freeze toestand omdat hun instinct hen zegt dat ze ten prooi gevallen zijn aan hun vijand.

Vooral jouw poes vasthouden als een baby vind ze bijzonder onaangenaam.

5. Ga zelf op de grond zitten om contact te maken met je kat

Door op de grond te gaan zitten, zitten jullie op dezelfde hoogte. Ze is vrij om weg te gaan als ze dit wil. Dat maakt alles heel voorspelbaar voor haar

Beluister hiertoe ook podcast  #3 van Felinova. Anneleen Bru interviewt Margueritte Vlielander, een schrijfster van mooie kattenboeken over de relatie tussen kat en mens.

 

Tot slot:

elke kat is anders. Zeker zijn er diertjes die graag opgepakt worden en zeker zijn er ook enkele die niet schrikken als je  onverwachts iets achter hen legt. Het gaat hier over de meerderheid van de katten en hun welzijn.

 

 

Bron: Bootcamp pro – Anneleen Bru