Alles wat je nog niet wist en nog moet weten over jouw kat.

Kattenblog

Waarom luchtvochtigheid zo belangrijk is

Neen, ik heb geen aandelen in merken van luchtbevochtigers. Maar ja, ik ben wel grote fan van deze apparaten. Waarom is dat zo?

Mede door de hoge energieprijzen en ook door de wetgeving isoleren wij steeds beter onze woningen. Dat is ook goed zo maar dat zorgt ervoor dat de lucht ook steeds droger wordt. Vaak staan wij daar niet bij stil. Bij ons mensen heeft dit volgende symptomen

  • Droge, jeukende huid.
  • Gebarsten lippen.
  • Droog haar.
  • Ademhalingsproblemen.
  • Hoest door droge lucht.
  • Hoofdpijn.
  • Problemen met je bijholtes, zoals verstopping, allergieën en niezen.
  • Geïrriteerde ogen

Ook voor de vacht van onze poezen is dit nefast. Droge lucht veroorzaakt namelijk statische elektriciteit wat de haren van de kat doet “draaien” (zoals bij ons). Als poeslief dan nog graag op een fleecedekentje ligt (synthetisch) of op de krabpaal (meestal synthetisch) veranderd de vacht in korte tijd in een grote klittenbol.

Een goede luchtbevochtiger brengt vaak soelaas. Hier loont het investeren echt, want men spaart daardoor menig bezoek van de kattentrimbus. Radiatorbakjes aan de verwarming, het drogen van de was in de woonkamer of het plaatsen van planten in huis helpen niet voldoende.

Handig bij de keuze van een goed toestel is de luchtbevochtigerkoopgids. 

Zelf adopteerde ik in januari 2021 een Ragdoll, die door de vorige baasjes weggedaan werd omdat ze gek werden van de klitten en de viltvorming. 

Ik schafte mij dezelfde dag nog een heel goede luchtbevochtiger aan. Eentje die zelf de luchtvochtigheid meet en actief wordt indien nodig. Tevens heeft hij een reservoir van 3 liter waardoor ik hem niet voortdurend moet opvullen. Ik ben echt een heel tevreden klant van de Stadler Form Oskar. Hij is sinds zijn aanschaf de beste vriend van mij en mijn huisgenoten.