Alles wat je nog niet wist en nog moet weten over jouw kat.

Kattenblog

Katvriendelijk trimmen

Steeds meer kattenbaasjes vinden de weg naar een kattentrimmer. Vroeger wist men vaak niet dat dit bestond, of werden de katten met vachtproblemen bij een hondentrimmer gebracht waar deze behandeld werd als een “kleine hond”. De laatste jaren starten steeds meer kattentrimmers en dat is fijn maar hoe weet je nu dat je een bekwame kattentrimster hebt gekozen, die jouw kat begrijpt, juist behandelt en die zeker geen onnodige, of zelfs schadelijke behandelingen verricht? En … hoe vind je dan zo een kat- en vachtvriendelijke trimmer?

 

 “katvriendelijk” wat is dat eigenlijk? Om katvriendelijk te werken moet je weten hoe je de kat hanteert, hoe je stress, angst en pijn herkent en daarop anticipeert. Dit vergt de nodige kennis over kattengedrag.

 

Vaak zie ik angstige en zelfs getraumatiseerde katten door nare ervaringen bij een vorige, niet zo katvriendelijke trimmer. Deze diertjes werden dan gefixeerd of met dwangmiddelen behandeld. Een kat op tafel vastklemmen met behulp van een extra paar handen kan de klus wel klaren, maar maakt niet dat de kat een volgende keer gaat meewerken of een vachtbehandeling gaat waarderen. Als er twee woorden belangrijk zijn voor katten, dan zijn dat voorspelbaarheid en beheersbaarheid. Zodra je de kat aanlijnt, fixeert, muilkorft, opsluit in een waskooi, waszak of droogkast, maak je de situatie oncontroleerbaar voor de kat en zal zij stress ervaren en/of zich verzetten.

 

De volgende middelen en handelingen zijn katonvriendelijk:

 

  • De kat in een bepaalde houding manipuleren. De kat heeft geen controle meer over de situatie en ervaart dit als bedreigend.
  • De kat bij het nekvel pakken. Dit is ALTIJD pijnlijk voor de kat. 
  • Muilkorven en oorkappen. Je ontneemt de kat zijn zicht en/of gehoor, en daardoor maak je de gebeurtenis onvoorspelbaar. 
  • Waskooien en waszakken. Wassen is sowieso katonvriendelijk en vaak niet nodig. De kat kan dat namelijk prima zelf. Shampoo en conditioner hebben zij niet nodig. Een katvriendelijk trimmer wast alleen als er een medische indicatie is of in een noodgeval. 
  • Haardrogers en droogkasten. Beide maken veel geluid.. In een droogkast wordt een kat ook nog eens opgesloten.

 

Je weet nu dat het belangrijk is dat de kat controle over de situatie moet hebben en dat je dit bereikt door keuzemogelijkheden en voorspelbaarheid. Hoe vind je dan de juiste kattentrimmer?

 

Trimmer is een vrij beroep. Dat wil zeggen dat iedereen zich trimmer mag noemen. Er zijn zelfs schriftelijke thuisstudies voor kattentrimmen. Mensen die deze met goed gevolg afleggen beschikken over geen enkele praktijkopleiding, maar kunnen wel gewoon aan het werk.

 

Hoe vind je dan de geschikte trimmer of trimster voor jouw kat?

 

  • Google eens op katvriendelijke trimmer en bekijk de website en social media van dat bedrijf. De foto’s geven je alvast een eerste indruk. Hoe ziet de werkruimte eruit? Is het er netjes en katvriendelijk? Is de omgeving prikkelarm (geen radio’s of felle verlichting)?
  • Welke materialen worden er gebruikt? Zie je katonvriendelijke materialen zoals harkjes, schredders, fijne kammen, blijf er dan weg!
  • Welke technieken worden gebruikt? Plukken en ontwollen is nefast voor de kattenvacht. Dit zijn technieken die enkel bij honden mogen worden teopgepast.
  • Kijk op de website welke opleiding de trimmer heeft gevolgd en of er nog regelmatig na- en bijscholingen wordt gevolgd, In het bijzonder nascholing over kattengedrag. Een serieuze trimmer investeert hierin en is transparant hierover. 
  • Ga bij voorkeur naar een salon waar alleen katten worden getrimd of waar er speciale dagen voor enkel katten worden ingepland. Het zicht op honden, of de geur van honden levert voor de meeste katten veel stress op. Het reukvermogen van de kat is veel groter dan dat van ons. Dat wij geen geur van honden ruiken, wil niet zeggen dat de kat ze ook niet ruikt. 

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit blog? Stuur je vraag dan naar info@kattendons.be.

 

In de volgende blog ga ik dieper in op het vachtvriendelijke- en vachtbesparende trimmen.